Vai jaunas ceļu satiksmes zīmes?
Publicēts 10. janvārī, 2010.
2010.gada 9.janvārī Rīgā, Lielirbes ielā, pie lielveikala „Spice” parādījās jauna ceļa zīme, kuru apzīmēt ir diezgan grūti. Tā ir apaļa zīme melnā krāsā. Ko tā regulē, grūti teikt, jo Ceļu satiksmes noteikumos šāda ceļa zīme nav aprakstīta.

Kāds vadītājs gan teica, ka tā esot aizklāta ar melno maisu kāda cita zīme.  Lielveikala darbinieks uzskata, ka tas esot kādu huligānu roku darbs, lai pašvaldības policisti nespētu sodīt vadītājus par mašīnas novietošanu invalīdu stāvvietā. Savukārt kāds cits vadītājs, kurš strādājot Ceļu satiksmes drošības direkcijā uzskata, ka to varēja izdarīt ceļu policija vai CSDD darbinieki, lai apturētu ceļa zīmes darbību.

Pēdējā laikā uz Latvijas ceļiem diezgan bieži var sastapt melnā krāsā zīmes. Kas tās uzstāda, ko apzīmē šis ceļa zīmes, nav saprotams. Tad jau jebkurš var apsegt ar melno maisu ceļa zīmi un brauc kur gribi, stāvi kā gribi.

Vai CSDD nevajadzētu sakārtot šo jomu un noteikt, ka ja ceļa zīme tiek apsegta, tad tai klāt jābūt norādei, kas to veica, kad un cik ilgi šāds ierobežojums darbosies? 

Ko par to domā Satiksmes un Iekšlietu ministrijas vadība?

Nav saprotama Valsts policijas Ceļu uzraudzības biroja loma, kurai ir pienākums sekot, lai uzstādītas ceļa zīmes būtu laikus labi saredzamas un nepieļautu pašdarbību. 

 

 

Fotogrāfijas: Andrejs K.


Komentāri (4)
Makarons: Sekojot raksta stilam - aplūkojot fotoattēlus redzami sarkani riņķi apkārt aprakstītajām ceļazīmēm - domāju, ka tie varētu būt citplanētiešu marķieri - kosmosa kuģu nosēšanās laukumiem. Savukārt kāds cits vadītājs - aplūkojot šos attēlus domā, ka tos varētu būt uzstādījusi CSDD :):D
11/01/2010 01:16
autovadītājs: Ceļu satiksmes noteikumi un Ceļu satiksmes likums neparedz ceļa zīmes aizklāšanu ar kaut kādiem iskastes melniem maisiem. Šāda pašdarbība nav pieļaujama un par to jāsoda neatkarīgi no tā, vai to izdarīja ļaundari huliganisko tieksmu dēļ, vai kāds no ceļu policijas taupības dēļ.
Mums, kā transportu līdzekļu vaditājiem jābūt pārliecinātiem, ka zīmes ir uzstādītas atbilstoši likuma un noteikuma prasībām. Visas citas darbības, kas nav paredzētas likumā vai noteikumos, ir patvaļa.
11/01/2010 14:17
Zandis: Un problēma ir kur? Tev neviens neliek ievērot melnu (aizklātu) ceļa zīmi, jo tā nemaz nav ceļa zīme. Varbūt reklāmas uz tiltiem arī skati par ceļa zīmēm un raksti, ka jaunas ceļa zīmes uzliktas, kuras tu nesaproti.
Pašdarbībā ceļa zīmi var arī demontēt. Tad arī vajag atstāt informāciju, kas to ir darījis?
12/01/2010 08:52
Sandis: Autoram būtu jāzin, ka tikai uz valsts darboņiem attiecas princips "kas nav atļauts, ir aizliegts", bet uz privātpersonām attiecas "kas nav aizliegts, ir atļauts". Ja zīme ir apklāta ar melnu maisu, tad zīmes nav, jo tāda zīme nav akceptēta ar CSDD un neatgādina nevienu līdzīgu zīmi. Tātad to vajag uzskatīt nevis par ceļa zīmi, bet par stabu ar maisu galā. Un stabi ar maisiem galā neko nenozīmē un neko neapzīmē - es arī varu savā īpašumā uzstādīt stabu ar maisu galā tev par prieku, lai būtu vairāk šādu itkā "ceļa zīmju".

Pilnībā piekrītu Zandim.

Savukārt, ja autoru interesē likumīgais aspekts aizklāt zīmi ar melnu maisu, tad, iespējams, to var noskaidrot pašvaldības satiksmes departamentā, ar kuru ir jāsaskaņo zīmes (un, iespējams, to apklāšana).
12/01/2010 16:47
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: