Uz Marsa atklāts "akmens tilts"
Publicēts 25. novembrī, 2010.
Amerikāņu kosmosa kuģis Mars Reconnaissance Orbiter atklājis uz Sarkanās planētas neparastu veidojumu, kas ļoti līdzinās tiltam. Tas pat tiek salīdzināts ar līdzīgu veidojumu Vadi-Ruma ielejā Jordānijā. Amerikāņu zinātnieki uzskata, ka šis tilts kalnos ir izveidojies kādas senas upes ūdeņu ietekmē, jo kādreizēja ūdens eksistence uz Marsa jau labu laiku tiek uzskatīta par faktu.

Turklāt vēl šā gada jūnijā NASA astronomi konstatēja, ka Ellada ielejā uz Marsa savulaik bijusi jūra, kuras diametrs pārsniedza 2000 kilometru, bet dziļums – 8 kilometrus. Kolorado Universitātes zinātnieki arī uzskata, ka uz Marsa ir pastāvējis vesels okeāns, kas aizņēmis 36% no planētas kopējās platības.

 

Savukārt attiecībā uz kalnos atklāto "tiltu" pastāv arī viedoklis, ka tas izveidojies, laika gaitā pārbīdoties kalnu iežiem.

Krievijas kosmisko pētījumu institūta RAN zinātnieks Aleksandrs Rodins turpretim ir izteicis pieņēmumu, ka pirms 2,5 miljardiem gadu, kad uz Marsa aktīvi darbojās vulkāni, pašreizējais "tilts" bija viens no lavas tuneļiem, taču ar laiku tas atdzisis, bet vēji un tektoniskie procesi to sagrāvuši. Tādēļ tas, ko mēs pašlaik redzam, ir tikai daļa šā tuneļa. 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: