Šovs, kas nebeidz pārsteigt
Publicēts 12. janvārī, 2011.
Ja kaut reizi esat redzējuši Aurora Borealis, tad noteikti atzīsiet, ka tas ir viens no iespaidīgākajiem skatiem, kādus iespējams novērot uz Zemes. Tam piekrīt arī Īslandes fotogrāfs Kristjans Unnars Kristjansos, kas virtuālajā vidē pazīstams kā Kiddi un pēdējos deviņus gadus fotografē šo daudzkrāsaino gaismu spēli.

"Trūkst vārdu, lai aprakstītu redzēto," pastāstīja 31 gadu vecais fotogrāfs, kurš rādīja dažus no skaistākajiem attēliem, kas tapuši šo gadu laikā.

Šo dabiskās gaismas šovu, kas pazīstams kā dienvidblāzmas un ziemeļblāzmas, izraisa Saules vētras. Ziemeļu platuma grādos to dēvē arī par Aurora Borealis, par godu seno romiešu rītausmas dievietei Aurorai un sengrieķu ziemeļu vējam Boreas.

Izmantojot ļoti jutīgas kameras un milzum daudz pacietības, Kristjansons ir panācis ļoti garas ekspozīcijas.

"Tās patiesi ir grūti noķert, jo nepieciešami gaiši objektīvi, ļoti jutīgas kameras, silts apģērbs un ārkārtīgi daudz veiksmes," viņš piebilda.

"Jums noteikti vajadzēs kabatas bateriju, jo īpaši naktīs, kad nespīd Mēness. Es nedomāju, ka kāds varētu nofotografēt labu ziemeļblāzmu savā pirmajā vai pat otrajā mēģinājumā," teica Kristjansons. "Es cenšos savos attēlos iekļaut cilvēkus, ēkas un ainavas, lai tiem piešķirtu autentiskumu, mērogu un vērtību."

Lai arī Kristjensens var samērā bieži vērot polārblāzmas, atrodoties savā dzīvoklī, viņš bieži ceļo prom no Reikjavikas, lai iegūtu labākās fotogrāfijas.

"Es bieži braucu prom no Reikjavikas kopā ar vienu vai diviem draugiem, lai nokļūtu nomaļā vietā, kur nav gaismas piesārņojuma," pastāstīja fotogrāfs. "Kopumā es varētu būt nobraucis kādus 10 000 līdz 15 000 kilometru, meklējot ziemeļblāzmas."

"Es iesaku, lai ikviens savā dzīvē paciemojas Īslandē, Norvēģijā, Grenlandē, Aļaskā vai kādā citā ziemeļu platuma grādu valstī, lai redzētu šo fenomenu. Ziemeļblāzmas ir kaut kas īpašs," iesaka Kristjensens.

Lai arī polārblāzmas veidojas visu gadu, vasarās tās būs grūti pamanīt, jo traucēs gaisma.

"Polārblāzmas nosaka Saules vētras, kuras pēdējos gados ir bijušas pavisam nelielas un niecīgā skaitā. Pēdējais pīķis bija 2001. gadā, un nākamais tiek gaidīts starp 2013. un 2015. gadu," piebilda Kristjensens. "Es varu noteikt pēc krāsām, ka tās kļūst spēcīgākas. Parasti tās ir zaļgani rozā, bet tagad mēs varam vērot arī sarkanos toņus. Es ar nepacietību gaidu savu nākamo polārblāzmu ceļojumu."

 

 


Komentāri (1)
SP: Būtu tikai korekti minēt, ka oriģināltulkojums atrodams www.starspace.lv
12/01/2011 11:55
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: