Psihiatri uzstāda diagnozi Dārtam Veideram
Publicēts 9. jūnijā, 2010.
Franču psihiatri uzstādījuši diagnozi filmas "Star Wars" ("Zvaigžņu kari") personāžam Dārtam Veideram - pēc viņu domām, traģiskais varonis cieš no robežstāvokļu personības traucējumiem.

Franšīzes priekšstāstos, kur Veiders vēl ir Anakins Skaivolkers, viņš uzrāda emocionālo nestabilitāti un impulsivitāti, kas, pēc ekspertu domām, padara viņu par reālu šīs diagnozes kandidātu.

Tulūzas Universitātes slimnīcas psihiatrs Ēriks Biī un viņa kolēģi pirmo reizi prezentēja šo diagnozi ikgadējā Amerikāņu Psihiatru asociācijas kongresā 2007.gadā. Tagad viņu pētījums "Vai Anakins Skaivolkers cieš no robežstāvokļu personības traucējumiem?" vēstules formā drīzumā tiks publicēts žurnālā "Psychiatry Research".

Franču zinātnieki atraduši Skaivolkera uzvedībā sešas no deviņām robežstāvokļu personības traucējumu pazīmēm. Lai kādam varētu uzstādīt šo diagnozi, cilvēkam ir jāatbilst vismaz pieciem kritērijiem.

 

Tā, piemēram, topošais Dārts Veiders kā pārlieku uzbudināts un vientuļš džedajs izrādījis gan impulsivitāti, gan nespēju kontrolēt dusmas. Viņš arī idealizējis un devalvējis džedaju mentorus, piemēram Obi Van Kenobi.

 

Tāpat Anakins izrādījis bailes tikt pamestam. Viņš nemitīgi baidījās pazaudēt savu sievu Padmi Amidalu, un aizgāja tik tālu, ka nodeva savus džedaju mentorus un līdzgaitniekus, lai novērstu viņas nāvi.

Viņa ekrāna dzīvē bijušas arī divas disasociatīvisma epizodes, kurās Skaivolkers centies distancēties no nepatīkamiem notikumiem. Pirmā epizode bija vērojama pēc tam, kad viņš nogalināja smilšu cilvēku klanu, kas bija vainojami pie viņa mātes nāves. Otrā - pēc viņa slepkavnieciskās plosīšanās jauno džedaju audzēkņu vidū.

 

 

Galu galā ikviens "Zvaigžņu karu" fans atzīs, ka Skaivolkeram ir identitātes problēmas. Viņa liktenīgā pievēršanās tumšajai pusei un vārda maiņa uz Dārtu Veideru nepārprotami liecina par identitātes problēmām, norādīja pētnieki.

"Es uzskatu, ka psihiatrija spētu palīdzēt Anakinam un varētu novērst viņa pievēršanos tumšajai pusei," norādīja Biī. "Spēka tumšās puses izmantošanu var uzskatīt par līdzīgu narkotiku lietošanai - to izmantojot, ir ļoti laba sajūta, tā izmaina tavu apziņu, un tu zini, ka tev to nevajadzētu darīt." 

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: