Pirms pieciem gadiem ievietots pirmais ieraksts mikroblogu vietnē Twitter
Publicēts 22. martā, 2011.
Mikroblogu vietnei "Twitter" pirmdien aprit pieci gadi, un šajā laikā tā no mazpazīstama datorentuziastu saziņas resursa kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem tiešsaistes informācijas sniedzējiem pasaulē, informē aģentūra "RIA Novosti".

Tieši pirms pieciem gadiem, 2006.gada 21.martā, "tviterī" parādījais pirmais ieraksts – tā radītājs Džeks Dorsijs savā kontā ierakstīja: "Regulēju savu twttr".

"Twitter" tika radīts kā ērta platforma īsu ziņojumu apmaiņai starp programmatūras izstrādes kompānijas "Odeo" darbiniekiem. Dorsijs bija iecerējis, ka īsie, 140 zīmju garie paziņojumi nekavējoties parādīsies savu kontu izveidojušo lietotāju lapās. Ziņojumus varēja nosūtīt no WEB interfeisa, īsziņā, bet vēlāk radās arī neskaitāmas klientu atbalsta programmas, tai skaitā mobilajiem tālruņiem.

Pirmā publiskā servisa versija nāca klajā tikai pēc četriem mēnešiem – 2006.gada jūnijā, bet tā paša gada rudenī "Odeo" darbinieki Dorsijs, Bizs Stouns, Evans Viljams un citi izveidoja uzņēmumu "Obvious Corporation" un izpirka "Odeo" ar visiem tā aktīviem, tai skaitā "Twitter".

Jaunais produkts kļuva populārs pēc kinofestivāla "South by Southwest" 2007.gadā. "Twitter" izgudrotāji tajā uzstādīja vairākus ekrānus, kuros tiešsaistē bija lasāmi lietotāju paziņojumi. Tas ļāva palielināt ikdienas "tviterotāju' skaitu no 20 uz 60 tūkstošiem, bet jau pēc gada – 2008.gada maijā – "Twitter" parādījās miljardais ieraksts.

Pašlaik "tviterī" tiek uzrakstīti aptuveni miljards paziņojumu nedēļā.

"Twitter" kļuvis populārs ne tikai vienkāršo lietotāju vidū, bet to izmanto arī daudzas slavenības, lai sazinātos ar plašo "tvītotāju" auditoriju. Absolūtais sekotāju skaita rekords pieder Lady Gaga – viņas "Twitter" kontam seko deviņi miljoni lietotāju.

Tomēr "Twitter" ir pierādījis sevi ne tikai kā izklaides avots un saziņas veids, bet arī kā nozīmīgs informācijas izplatīšanas instruments sabiedrībai. "Twitter" kopā ar sociālo tīklu "Facebook" un citiem līdzīgiem tīkliem tiek uzskatīts par vienu no katalizatoriem, kas ļāva sacelties apspiestajām nācijām Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.

Visā pasaulē pašlaik "Twitter" lieto vairāk nekā 200 miljoni cilvēku. Investoru aplēses liecina, ka "Twitter" kapitalizācija sasniegusi 7,7 miljardus ASV dolāru.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: