Pieaugs mobilo maksājumu bizness un ar to saistītie riski
Publicēts 22. februārī, 2011.
Pateicoties strauji augošam viedtelefonu skaitam pasaulē, līdztekus strauji augs mobilo maksājumu un finanšu darījumu bizness, raksta telekomunikāciju portāls "TotalTele.com".

Portāls to raksta, atskatoties uz nesen beigušos pasaules mobilo sakaru nozares konferenci "Mobile World Congress" Barselonā.

"TotalTele.com" publicējis reportāžu par konferenci, kurā teikts, ka "mobilie finanšu pakalpojumi bija viena no "Mobile World Congress" 2011.gada atslēgas tēmām".

Konferences laikā tika rīkotas vairākas sesijas par mobiliem finanšu pakalpojumiem, un pēdējos pāris mēnešos ziņots par vairākiem līgumiem starp globālām maksājumu apstrādes kompānijām un lieliem mobilo sakaru operatoriem, teikts portāla rakstā.

Tostarp ir Spānijas "Telefonica" līgums ar "Mastercard" par sadarbību ar mobilo sakaru operatora Latīņamerikas meitas uzņēmumiem un "BarclayCard" sadarbības līgums ar "Everything Everywhere", kas ir mārketinga konsorcijs Lielbritānijā starp mobilo sakaru operatoriem "Orange" un "T-Mobile".

Perspektīvi esot tā sauktie "elektroniskā maka" risinājumi, kas izmanto ļoti neliela darbības rādiusa radio sakarus (no angliskā "near field communications" jeb NFC). NFC risinājumus piedāvā "Mastercard" ar savu "PayPass" un maksājumu apstrādes kompānija "Visa" ar savu "WavePay". Tie darbojas ar īpašu mikroshēmu, kas ievietota telefonā un satur šifrētu informāciju, kas autorizē maksājumus, telefonus pietuvinot īpašam maksājumu terminālim.

Kā raksta "TotalTele.com", NFC risinājumus nozares speciālisti uzskata par visdrošākajiem, taču par maksājumu un finanšu darījumu rīkiem, kas balstās uz viedtelefonu programmiņām, esot zināmas bažas.

Atsaucoties uz speciālistiem, portāls norāda, ka viedtelefoni savā funkcionalitātē neatšķiroties no parastiem portatīvajiem un galda datoriem. Ar tiem var sērfot internetā, apskatīt dokumentus, saņemt un sūtīt specifisku informāciju, tostarp arī veikt maksājumus, par maksu uzpildīt sarunu un datu pārraides kredītu un darboties interneta bankā. Tomēr viedtelefonus mazāk aprīko ar antivīrusa programmatūru, nekā to dara ar "parastiem" datoriem, pakļaujot telefonus augstākām inficēšanas un krāpšanas riskam.

Tikai 29% viedtelefonu īpašnieku ir savus telefonus aprīkojuši ar anitvīrusa un drošības programmatūru, raksta "TotalTele.com", atsaucoties uz datu drošības kompānijas "AVG International" pētījumu.

No pētījuma un "AVG International" speciālistu teiktā arī izriet, ka viedtelefonu īpašnieku apziņa par draudiem ir ļoti zema, tikai nedaudzi zina, ka ir iespējams nozagt bankas un citus datus, kurus pārsūta, lietojot mobilos finanšu risinājumus no telefoniem, kuros ieperināta ļaundabīga programmatūra.

Šāds gadījums noticis ar mobilajiem telefoniem Ķīnā, kas izmanto "Android" operāciju sistēmu. Šajos telefonos ieperinājies "trojas zirgs" "Gemini". Par trojas zirgiem jeb trojāniem sauc programmiņas, kuras, līdzīgi senās pasaules grieķu cīnītājiem, kas noslēpās koka zirgā, paslēpj kaitīgas funkcijas neuzkrītošā un šķietami labdabīgā programmiņā.

"TotalTele.com" uzskata, ka lielākas briesmas no krāpšanās ar mobilo maksājumu un finanšu darījumu sistēmām pastāv Āzijas valstīs un citās attīstības valstīs, kur naudas sūtīšana un maksājumi, izmantojot īsziņas, ir viens no galvenajiem norēķināšanas veidiem, un valstīs, kur vāji attīstīts internets un maz izplatīti mājas datori.

Tomēr portāls brīdina, ka tieši šajās valstīs kibernoziedznieki var uztrenēties darbam Eiropā un ASV, kur atsevišķo mobilo sakaru lietotāju iekrājumi un naudas apgrozība ir lielāka nekā Trešās pasaules valstīs. Krāpniekiem varētu izrādīties viegls darbs, jo, kā norāda "TotalTele.com", atsaucoties uz mobilo sakaru tīklu iekārtu ražotāja "Airwide Solutions" pārstāvi, operatori uzskata, ka īsziņu un mobilā interneta sakaru šifrēšanas risinājumi esot pārāk sarežģīti, jo tie jāpielāgo daudzu un dažādu telefonu specifikai.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: