Martins Kūpers - mobilā telefona izgudrotājs
Publicēts 16. jūnijā, 2011.
Mobilais tālrunis ir tik ierasta lieta, ka ikdienu bez tā vairs nevaram iedomāties, tāpat kā bez datora, interneta, automašīnas un citām lietām, kas vēl pirms dažiem gadu desmitiem bija tikai tālas nākotnes vīzija.

ar moderno auto ir zināms, ka tā izgudrotājs ir Karls Benzs, par telefona izgudrotāju uzskata Aleksandru Bellu, bet piepumpējamās gumijas riepas izgudrotājs ir anglis Džons Dunlops.

Arī ideja par pārnēsājamu telefonu bez vada klausules galā prātā ienāca kādam cilvēkam un šis cilvēks ir neviens cits kā Martins Kūpers. 1928. gada 26. decembrī dzimušais ukraiņu imigrantu dēls bija pabeidzis Ilinoisas tehnoloģiju institūru un kopš 1954.gada strādāja kompānijā Motorola, kur kā vienu no pirmajiem lielajiem uzdevumiem izpildīja pārnēsājamo rāciju izstrādi Čikāgas policijas vajadzībām.

To gan viņš paveica septiņus gadus pēc tam kā bija kļuvis par Motorola mobilo komunikāciju galveno inženieri, vēsta tīmekļa enciklopēdija Wikipedia.

Kūpers pie sasniegtā neapstājās un turpināja realizēt savu vīziju par tālruni, kas būtu vēl mobilāks nekā automašīnās iebūvētie telefoni un ļautu sasniegt vēlamo cilvēku nevis vietu, kur viņš varētu atrasties.

Vispirms 1973. gada sākumā Kūpers un Motorola mobilo sakaru tehnoloģiju prezentēja ASV Fedreālajai komunikāciju komisijai, lai tā atvēlētu brīvās frekvences privātām kompānijām topošajā mobilo sakaru sfērā. Nedaudz vēlāk jau tika veikts arī pirmais mobilā telefona zvans.

Tas notika Ņujorkā 1973. gada 3. aprīlī pirms preses konferences, kurā bija plānots iepazīstināt mediju pārstāvjus ar jauno tehnoloģiju. Ierīci, kam bija jāatvieglo sazināšanās cilvēku starpā, interesentiem un reportieriem demonstrēja pats Kūpers. Viņš stāvēja uz 6.avēnijas, rokā turēja 1,1 kilogramu smagu telefona prototipu Dyna-Tac un veica zvanu uz konferences zāli Ņujorkas Hilton viesnīcas telpās.

Lai arī Dyna-Tac krietni atšķīrās no Kūpera iedvesmas avota - televīzijas seriāla Star Trek galvenā varoņa kapteiņa Kērka saziņas rīka, tajā dienā tika likti pamati pamatīgām pārmaiņām cilvēku savstarpējā komunikācijā.

Pirmais sērijveida mobilais tālrunis bija Motorola DynaTac, kura svaru pēc četru prototipu izstrādes bija izdevies samzināt uz pusi. Tas gan nenozīmē, ka ierīce bija visiem pieejama - tā bija luksusa prece, kas 1983. gadā maksāja 4000 ASV dolārus. Atbilstoši naudas vērtībai mūsdienās tie ir turpat 9000 dolāru.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: