Lauvas gredzena noslēpums atminēts
Publicēts 6. jūlijā, 2010.
Starptautiskai zinātnieku grupai, izmantojot Kanādas-Francijas-Havaju salu teleskopu (CFHt), ir izdevies atklāt Lauvas zvaigznāja galaktiku grupas milzu gāzes gredzena izcelsmi. Šo kosmiskā mēroga zīmogu aiz sevis atstājušas divas galaktikas, kuras sadūrušās pirms vairāk kā miljards gadiem.

Mūsdienās pieņemtajās galaktiku veidošanās teorijās aukstās, pirmatnējās gāzes akrēcija ir ļoti svarīgs etaps galaktiku agrīnajos attīstības posmos. Pirmatnējai gāzei raksturīgs tas, ka tā neatrodas nevienā galaktikā un tai nepiemīt īpašības, lai sāktos zvaigžņu veidošanās. Vai tiešām šāds akrēcijas process notiek tuvējā Lauvas zvaigznāja galaktiku grupā?

Lauvas gredzens ir milzīgs aukstas gāzes riņķis, kura šķērsizmērs ir aptuveni 650 000 gaismas gadi. Šis noslēpumainais starpgalaktiskās gāzes veidojums ieskauj Lauvas zvaigznāja galaktiku grupu. To atklāja 1980tajos gados. Kopš tā laika notiek plašas diskusijas par šī mākoņa izcelsmi un īpašībām. Pēdējos gados tika konstatēts, ka šajā gāzē ir ārkārtīgi maz metālu. Šis atradums rosināja domāt, ka gāzes gredzens ir veidots no slavenās pirmatnējās gāzes.

 

Pateicoties CFHt spēcīgajai kamerai MegaCam, starptautiskajai zinātnieku grupai izdevās novērot šī gredzena blīvākos reģionus optiskajā diapazonā nevis radioviļņos. Šī gaisma, kuru izstaro jaunas, masīvas zvaigznes, liecina, ka gredzenā veidojas jaunas zvaigznes.

Galaktiku grupu ieskaujošs gredzens, kurš veidots no gāzes un zvaigznēm, norāda par pavisam citu izcelsmi. Tas ir tā dēvētais sadursmes gredzens, kāds var izveidoties divu galaktiku sadursmes rezultātā. Šāds gredzens ir novērojams slavenajā Ratu riteņa galaktikā. Iespējams, ka Lauvas gredzenam ir līdzīga izcelsme.

Lai nostiprinātu izvirzīto hipotēzi, zinātnieku grupa izveidoja simulāciju, lai nodemonstrētu, ka šis gredzens tiešām veidojies divu galaktiku sadursmes rezultātā. Sadursmes brīdī vienas galaktikas gāzes disks tika aizpūsts prom un izveidoja gredzenu, kurš it kā nav saistīts ar galaktikām. Simulāciju rezultātā izdevās noskaidrot sadursmē iesaistītās galaktikas. Viena no tām ir Lauvas grupas centrā esošā galaktika NGC 3384, bet otra ir M96 - masīva spirālveida galaktika, kas atrodas grupas nomalē. Sadursme notikusi pirms aptuveni miljards gadiem.

Tā kā Lauvas gredzena gāze nav pirmatnējā, tad šīs gāzes medības joprojām notiek! 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: