Kosmosā nogādāti ES navigācijas sistēmas satelīti (VIDEO)
Publicēts 24. oktobrī, 2011.
No Kūru kosmodroma Franču Gviānā piektdien tika palaista Krievijas nesējraķete "Sojuz", kas uz Eiropas Savienības (ES) satelītnavigācijas sistēmu "Galileo" nogādās pirmos divus satelītus.

 

"Sojuz" palaišana pirmo reizi notika ārpus Krievijas vēsturiskajiem kosmodromiem Pļeseckā un Baikonurā. "Sojuz" palaišanu no Eiropas Kosmosa aģentūras bāzes Kūru paredz 2003. gadā parakstītais līgums.

Pēc deviņu minūšu ilga lidojuma caur Zemes atmosfēru nesējraķetes jaunākā versija "Sojuz-Fregat" atlaida satelītus, lai pēc trīs stundām tie sasniegtu savu vietu orbītā.

5,4 miljardus eiro (3,8 miljardi latu) vērto "Galileo" projektu līdz tā pabeigšanai 2020.gadā veidos 27 strādājoši satelīti un trīs rezerves satelīti.

"Galileo" projekta mērķis ir izveidot pasaules radionavigācijas un lokalizācijas satelītsistēmu, ko varēs izmantot ceļu transportā, dzelzceļa satiksmē, jūras un gaisa transporta navigācijā, kā arī mežsaimniecībā un zivsaimniecībā.

"Galileo" ir veidota speciāli civilām vajadzībām atšķirībā no Latvijā izmantojamās globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS), kas sākotnēji radīta militāriem mērķiem.

Apvienojot esošās satelītnavigācijas sistēmas GPS, "Galileo" un Eiropā jau pieejamo EGNOS, pakalpojumi būs precīzāki un uzticamāki.

Ir iecerēts, ka "Galileo" nodrošinās precizitāti līdz vienam metram. Sistēmas GPS precizitāte ir līdz 10 metriem.

Neliela "Galileo" mikroshēma tiks integrēta mobilajos telefonos, dodot lietotājiem iespēju precīzi lokalizēt restorānus, viesnīcas, kinoteātrus, slimnīcas vai autostāvvietas.

"Galileo" arī būs pamatā jaunai Eiropas gaisa satiksmes kontroles sistēmai.

Pašlaik populārākā satelītnavigācijas sistēma pasaulē ir amerikāņu GPS. Krievijai ir sistēma GLONASS.

 

BNS / MIX.lv  gaizinjsh


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: