Ķīnā top pasaules ātrākais superdators
Publicēts 3. novembrī, 2010.
Ķīna var apsteigt ASV un kļūt par valsti ar pasaules ātrāko superdatoru, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "News.com", atsaucoties uz amerikāņu ekspertu profesoru Džeku Dongaru.

Ķīnas speciālisti, izmantojot datoru "Tianhe 1A", kas sastāv no 21 000 ASV ražotu mikroprocesoru, ir sasnieguši neoficiālu pasaules rekordu rēķināšanas ātrumā ar pašu izstrādātu procesoru starpsavienojumu sistēmu.

Portāls iztaujāja Dongaru sakarā ar amerikāņu grafisko mikroprocesoru ražotāja "Nvidia" paziņojumu, ka ķīniešu superdators, kurā ietilpst 7000 "Nvidia" procesori, sasniedzis ātrumu 2,5 petaflopi jeb 2,5 kvadriljonu (skaitlis ar 15 nullēm) matemātiskās operācijas sekundē.

 

Flops ir mērvienība, kas saīsināta no IT nozarē pieņemtās angliskās terminoloģijas "floating point operations per second".

Dongara ir saistīts ar Tenesijas štata universitāti un ASV Oukridžas laboratoriju, kuras superdators līdz šim tika uzskatīts par ātrāko pasaulē ar ātrumu 1,76 petaflopi. Zinātnieks sarunā ar "News.com" skaidro, ka ķīniešu galvenais panākums superdatoru jomā ir veids, kā tiek savienoti tūkstošiem procesoru, lai rastos kopējas darbības rezultāts pasaules rekorda līmenī.

Superdatori darbojas, izmantojot tā sauktās paralēlās rēķināšanas paņēmienus. Tas nozīmē, ka datu apstrādes uzdevumu sadala starp vairākiem, pat desmitiem tūkstošu, procesoru, kas vienlaicīgi veic atsevišķas rēķināšanas uzdevuma sadaļas. Lai iegūtu sakarīgu galarezultātu, ir jāapkopo visu procesoru paralēlā jeb vienlaicīgā darba rezultāti, izmantojot gan fizisku sasaisti, gan īpašu programmatūru.

Kā izteicās Dongara, šajā aspektā Ķīnas speciālisti sākuši apsteigt ASV, jo viņiem piešķirti lielāki resursi superdatoru iekšējās sasaistes risinājuma izstrādei. Zinātnieks salīdzina superdatorus ar sacīkšu mašīnām, kurām nepietiek ar jaudīgiem motoriem, lai tās iegūtu pasaules klases panākumus, jo ir vajadzīgi arī labi "piloti".

Superdatorus izmanto milzu apjoma datu apstrādes uzdevumiem, tostarp laika prognozēšanai, kodolsprādzienu simulēšanai un šifru "atkodēšanai" slepeno dienestu vajadzībām. 


Komentāri (1)
Mārtiņš: Iespaidīgi:..sasniedzis ātrumu 2,5 petaflopi jeb 2,5 kvadriljonu (skaitlis ar 15 nullēm) matemātiskās operācijas sekundē. Tur jāstrādā lielām smadzenēm lai ko tādu sasniegtu!
04/11/2010 00:25
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: