Kaspersky: Nākotnē robottīklus veidos mobilās ierīces
Publicēts 1. februārī, 2011.
Sekojot lietotāju datoru pakāpeniskajām pārvērtībām, evolucionēs arī viena no visaktuālākajām informācijas tehnoloģiju (IT) problēmām, proti, robottīkli, kurus veidos nevis galddatori, kā tas ir patlaban, bet mobilās ierīces.

Tā prognozē datu drošības kompānija "Kaspersky Lab", kas nākusi klajā ar redzējumu par tendencēm kiberpasaulē līdz 2020.gadam.

Pēc uzņēmuma ekspertu prognozēm, robottīkli, kurus vada no ārpuses, lai veiktu kaitīgu vai pat kriminālu darbību, izmantos visdažādākos sīkrīkus, kam ir piekļuve internetam.

"Kaspersky Lab" uzskata, ka 2020.gadā saziņu ar draugiem internetā, izmantojot klaviatūru, varēs redzēt tikai vecās filmās, un tas nozīmē, ka surogātpasta izplatīšanas bizness saskarsies ar nepieciešamību meklēt jaunus nevēlamās korespondences piegādes ceļus tās adresātam. Pirmais solis šajā virzienā būs surogātpasta izplatītāju arvien plašāka pārorientēšanās no datoriem uz mobilajām ierīcēm. Uzņēmuma prognozes liecina, ka vairākkārt pieaugs mobilā surogātpasta sūtījumu apjoms, taču saistībā ar intensīvo mobilo sakaru attīstību ievērojami samazināsies izdevumi par interneta datu plūsmu, kā rezultātā lietotāji arvien mazāk uzmanības pievērsīs uzmācīgai reklāmai.

Uzņēmums paredz, ka mobilās ierīces un ierīces bez lietotāja, kas apmainās ar informāciju vai to pārsūta, būs "interneta pamatiedzīvotāji".

Kibernoziedzības jomā, pēc "Kaspersky Lab", nākamajā desmitgadē noteicošais faktors būs operētājsistēmas "Windows" izstumšana no galvenās lietotāju operētājsistēmas pozīcijām.

Lai gan šis ASV IT korporācijas "Microsoft" lolojums joprojām būs uzņēmumu visbiežāk izmantotā platforma, parastie lietotāji spēs apmierināt savas vajadzības, strādājot citās operētājsistēmās, uzskata uzņēmuma eksperti.

Šīs tendences dēļ kibernoziedzniekiem būs būs jāizvēlas - orientēties uz daudz dažādām atsevišķām lietotāju operētājsistēmām un to vadītām ierīcēm vai specializēties "Windows" un uzbrukumos uzņēmumiem. Kā skaidro "Kaspersky Lab", kibernoziedznieki nespēs vienlaikus sekmīgi rakstīt kaitīgo kodu lielam skaitam dažādu platformu.

"Skaidrs, ka viņi dos priekšroku otrajam variantam - 2020.gadā nopelnīt uz lietotāju rēķina būs daudz grūtāk, jo saglabāsies jau iezīmējusies elektronisko maksājumu un internetbanku attīstības tendence un šādas ierīces pakāpeniski pārvērtīsies par biometriskajām sistēmām, lietotāju personificēšanas un maksājumu aizsardzības sistēmām," paredz uzņēmuma pārstāvji.

Pēc viņu domām, prognozētā operētājsistēmu nomaiņa un to specifikācija ietekmēs arī moderno vīrusu rakstīšanu, kur notiks kārtējā paaudžu maiņa. Tiek sagaidīts, ka liela daļa kibernoziedznieku, kas strādāja ar "Windows" vadītām ierīcēm, zaudēs ievērojamu darba apjomu, nevēloties pāriet uz jaunajām operētājsistēmām. Lai saglabātu vietu zem saules, "vecās skolas" pārstāvji arvien biežāk izmantos "jaunatnes" palīdzību, jo tā spēj rakstīt jaunajām platformām domātu kaitīgo kodu.

"Tomēr šāda situācija neturpināsies ilgi un var beigties ar hakeru fizisku konfrontāciju ietekmes sfēru pārdalē," pieļauj "Kaspersky Lab".

Visticamāk, 2020.gadā kibernoziedzību veidošot divas grupas. Pirmā specializēsies uzbrukumos uzņēmumiem, kas bieži vien notiks pēc pasūtījuma. Pēc prognozēm, īpaši pieprasīta "melnajā tirgū" būs rūpnieciskā spiegošana, datubāzu zādzības, informatīvie uzbrukumi reputācijas graušanas nolūkā. "Kaujas laukā tiksies hakeri un uzņēmumu datorspeciālisti, kā arī, domājams, procesā tiks iesaistīti kiberspecdienesti. Viņiem būs jādarbojas galvenokārt "Windows" vidē, kā arī tradicionālo UNIX līdzīgo operētājsistēmu jaunajās versijās," vērtē eksperti.

Otras grupas mērķis būs ierīces, kas kontrolē cilvēku eksistenci, pārvietošanos un liela skaita pakalpojumu dienestu darbību, uzskata "Kaspersky Lab". Šādu sistēmu uzlaušana un zādzība, iespēja bez maksas izmantot dažādus pakalpojumus, informācijas par sevi un savu vai pasūtītāja darbību dzēšana vai mainīšana piesaistīs jauno hakeru paaudzi un dos tai iespēju nopelnīt.

"Vecu vecais apgalvojums "Kam pieder informācija, tam pieder pasaule" būs laikmetīgāks nekā jelkad agrāk. Cīņa par iespējām vākt, pārvaldīt, uzglabāt un izmantot jebkādu informāciju noteiks apdraudējumu būtību nākamajā desmitgadē. Tādējādi personiskās dzīves un privātuma aizsardzības problēma būs viens no galvenajiem desmitgades tematiem," brīdina uzņēmums.

Par pagājušās desmitgades spilgtākajām tendencēm tā eksperti uzskata mobilitāti un ierīču miniaturizāciju, vīrusu rakstīšanas pārvēršanos par kibernoziedzību, "Windows" līderpozīciju saglabāšanos personālo datoru operētājsistēmu jomā, nepārtrauktu līderu maiņu mobilo ierīču platformu segmentā, sociālo tīklu un meklētājprogrammu kļūšanu par galvenajiem mūsdienu interneta pakalpojumiem, kā arī tiešsaistes tirdzniecības apjoma pieaugumu, pārsniedzot dažu valstu gada budžetu.

"Kaspersky Lab" ražo drošības sistēmas aizsardzībai pret kaitīgu un nevēlamu programmatūru, hakeru uzbrukumiem un surogātpastu. "Kaspersky Lab" ir uzņēmumu grupa ar centrālo biroju Maskavā, piecām reģionālajām nodaļām un desmitiem vietējo pārstāvniecību.

Pērnā gada beigās Rīgā tika atvērta Baltijas pārstāvniecība.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: