Jaunais teleskops Atakamas tuksnesī devis pirmos attēlus
Publicēts 9. jūnijā, 2011.
Eiropas Dienvidu observatorija trešdien paziņoja, ka pirmos pārsteidzošos attēlus devis jaunais, speciāli zvaigžņu novērošanai radītais teleskops Atakamas tuksnesī.

 

 Teleskops "VLT Survey Telescope" (VST) atrodas Čīles Atakamas tuksnesī, kas ir viena no sausākajām un mazāk piesārņotajām vietām uz pasaules, tādēļ ideāli piemērota zvaigžņu vērošanai.

Eiropas Dienvidu observatorijas publiskotajos attēlos redzams zvaigžņu reģions Strēlnieka zvaigznājā, kā arī putekļu, karstu gāzu un jaunu zvaigžņu ietvertā zvaigžņu kopa "Omega Centauri".

Observatorijas paziņojumā teikts, vienā "Omega Centauri" attēlā ietvertas aptuveni 300 000 zvaigžņu.

VST ir pasaulē lielākais teleskops, kas sevī ietver 15 miljonus eiro (10,5 miljonus latu) vērtu 2,6 metru teleskopu, "aktīvo optiku", lai novērstu izkropļojumus, zvaigznēm šķērsojot Zemes atmosfēru, un 268 megapikseļu kameru.

Plānots, ka nākamo piecu gadu laikā jaunais teleskops veiks trīs debess virsmas novērojumus, meklējot jaunas galaktikas un atklāsmi par noslēpumainajām vielām, kas pazīstamas kā tumšā matērija un tumšā enerģija.

Teleskopa uzņemtie attēli tiks publiskoti internetā astronomu lietošanai visā pasaulē.

Pētījumi notiks ciešā sadarbībā ar teleskopu VISTA, kas arī izvietots Atakamas tuksnesī un veic pētījumus infrasarkanā starojuma spektrā.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: