Japānā izstrādāta "taustāma" 3D TV tehnoloģija
Publicēts 27. augustā, 2010.
Japāņu pētnieku grupa ceturtdien paziņoja, ka tā izstrādājusi pasaulē pirmo 3D televīzijas sistēmu, kas dod iespēju lietotājiem aizskart, saspiest vai iebikstīt attēlus, kas kustas viņu acu priekšā.

"Šī ir pirmā reize, kad jūs varat just attēlus gaisā," teica Nacionālā modernās industriālās zinātnes un tehnoloģiju institūta vecākais pētnieks Norio Nakamura. "Manipulējot ar attēliem, jums ir tāda sajūta, it kā jūs iebikstītu gumijas bumbu vai stieptu lipīgu rīsa kūku," telefonsarunā aģentūrai AFP teica zinātnieks.

 

Minētā tehnoloģija maina trīsdimensiju attēla formu, reaģējot uz "pieskārieniem" ar kameru palīdzību, kuras vēro pirkstu kustības, sacīja Nakamura.

Pagaidām nav zināms, kad šī tehnoloģija tiks izmantota praksē, taču tās radītāji uzskata, ka to varēs lietot ķirurģisku operāciju imitēšanā un videospēlēs, dodot iespēju spēlētājiem sajust, ka viņi tur rokās ieročus vai sporta inventāru. Tā var pat izmantot skenētus attēlus, lai papildinātu esošās realitātes.

"Šī tehnoloģija var radīt virtuālu muzeju, kurā apmeklētāji, arī cilvēki ar pasliktinātu redzi, varēs uzlikt rokas uz vērtīgām skulptūrām, kurām parasti nav atļauts pieskarties," sacīja Nakamura. 


Komentāri (1)
Mārtiņš: 3D pārņem pasauli: 3D filmas, spēles, žurnāli un nu jau taustāms 3D. Diez cik tālu tas viss aizies, cik tālu cilvēku zināšanas stiepjās?
27/08/2010 23:44
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: