Internets un mobilie sakari tagad arī Everestā
Publicēts 1. novembrī, 2010.
Alpīnistiem pasaulē augstākajā virsotnē Everestā tagad būs iespēja veikt videozvanus un mobilajos telefonos izmantot internetu, piektdien paziņoja Nepālas telekomunikāciju kompānija "Ncell". Un tas nozīmē, ka TVNET (protams, arī citas tīmekļa vietnes un portāli) tagad ir apmeklējams arī planētas augstākajā punktā.

Zviedrijas uzņēmuma "TeliaSonera" struktūrvienība "Ncell" norādīja, ka izveidojusi ātrgaitas trešās paaudzes (3G) mobilo sakaru bāzes staciju 5200 metru augstumā Gorakšepas ciematā Everesta reģionā.

 

"Šodien mēs veiksmīgi veicām pasaulē augstāko videozvanu no Everesta kalna bāzes nometnes," pavēstīja "Ncell". "Tīkla pārklājums sasniegs pat Everesta virsotni."

Iepriekš alpīnistiem, kuri sasniedza Everesta 8848 metru augsto virsotni, nācās paļauties uz dārgo satelīta telefona pārklājumu un sakaru tīklu, kuru 2007.gadā kalna Ķīnas pusē izveidoja komunikāciju operatorfirma "China Mobile".

Turklāt sakaru bāzes stacijas uzstādīšana palīdzēs arī desmitiem tūkstošu tūristu un ceļotāju, kuri katru gadu apmeklē Everesta reģionu.

3G pakalpojumi būs pietiekami ātri, lai alpīnisti varētu veikt videozvanus un izmantot internetu, pavēstīja "TeliaSonera", kas arī izveidojusi pasaulē zemāko 3G bāzi 1400 metrus zem jūras līmeņa raktuvē Eiropā.

Kopumā Everesta reģionā uzstādītas astoņas bāzes stacijas, no kurām četras darbinās saules enerģija, zemākai atrodoties 2870 metru augstumā pie Luklas, kur atrodas lidosta.

Alpīnisti bāzes staciju izveidi jau nodēvējuši par ambiciozu un noderīgu projektu.

"Dārgos satelīta savienojumus, kuri reizēm nedarbojas vairākas dienas, nomainīs šis pakalpojums, nodrošinot visiem alpīnistiem iespēju sazināties ar saviem organizatoriem un ģimenēm," sacīja Starptautiskās Kalnu aizsardzības komisijas loceklis šerpa Angs Šeringa.

Tajā pašā laikā "TeliaSonera" paziņojusi, ka nākamgad plāno investēt 100 miljonus dolāru (50,9 miljonus latu), lai nodrošinātu mobilo sakaru pārklājumu vairāk nekā 90% Nepālas iedzīvotāju, salīdzinot ar mazāk nekā trešdaļu patlaban. 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: