Interneta pases ASV - mēnešu jautājums
Publicēts 13. janvārī, 2011.
Baraks Obama plāno vistuvākajā laikā organizēt vienotu interneta identifikācijas sistēmu visā ASV teritorijā ar mērķi sekmīgāk apkarot kibernoziegumus un atbrīvot lietotājus no paroļu atcerēšanās nepieciešamības. Lai jaunievedums nebūtu policejisks, to uzticēs Tirdzniecības ministrijai, kaut arī sākumā bija plānots, ka ar to nodarbosies drošībnieki.

Kā izsakās Hovards Šmits, Baltā nama informācijas aizsardzības departamenta vadītājs, Tirdzniecības ministrija šim uzdevumam ir ideāli piemērota. Bez tam pievienošanās sistēmai nevienam netiks uzspiesta. Projekta "National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace" ietvaros ASV valdība piedāvājusi izveidot "Identity Ecosystem", kas pārbaudīs, vai cilvēks/firma ir tas, par kuru uzdodas. Kā pozitīvs blakusefekts minams, ka lietotājam vairs nevajadzēs šaubīgu paroļu kaudzi - kas, kā zināms, nereti atvieglo darbu dažādiem urķiem.

Pagaidām līdz galam nav skaidrs, kā jaunais projekts darbosies. Pagājušajā gadā cirkulēja tādi jēdzieni kā viedkartes un ciparu sertifikāti, kurus pilnvarota organizācija izdotu katram sistēmas dalībniekam. Lai ievērotu demokrātiju, nevienam nekas netiks uzspiests. Arī katrs dalībnieks ārpus obligātā minimuma varēs izvēlēties, cik daudz informācijas par sevi izpaust. Un nebūšot nekādas vienotas datubāzes, ko varētu uzlauzt un informāciju nolaupīt.

Bez ASV Tirdzniecības ministrijas "Identity Ecosystem" projektu veidos arī Stenfordas universitāte. Tuvāko 2-3 mēnešu laikā jābūt skaidrām visām niansēm.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: