Iedzīvotāju atsaucība palīdz aizturēt kabeļu zagļus
Publicēts 18. februārī, 2010.
Pateicoties Baltkom klientu savlaicīgi sniegtajai informācijai uzņēmumam, notikuma vietā ir aizturētas vairākas personas. Valsts Policija operatīvi reaģēja uz saņemto informāciju, un aizturētajiem ir konfiscēti lietiskie pierādījumi, uz kā pamata uzsākti vairāki kriminālprocesi.

 

Kopš šā gada sākuma aizturētas jau astoņas personas, kas plašā apjomā organizēti nodarbojās ar sakaru kabeļu zādzībām. Interneta un televīzijas kabeļu zādzības notiek ar mērķi realizēt tajos esošo krāsaino metālu – varu.

Baltkom tehniskais dienests pēdējo četru mēnešu laikā konstatējis krāsainā metāla tīkotāju darbības rezultātā nozagtus kabeļus vairāk nekā 30 000 metru kopgarumā, savukārt ļaundaru uzņēmumam nodarītie zaudējumi pārsniedz desmit tūkstošus latu.

Pērnā gada nogalē Baltkom aktualizēja šo problēmu, aicinot abonentus ziņot  par aizdomīgiem cilvēkiem, kas varētu būt potenciālie kabeļu zagļi. Šādos gadījumos iedzīvotāji aicināti zvanīt Valsts Policijai pa tālruni 112, vai arī Baltkom tehniskajam dienestam par tālruni 27925255.

Zagļi nelikumīgi iekļūst telpās, kur atrodas sakaru infrastruktūra un demontē kabeļus, kurus vēlāk dedzina, lai iegūtu krāsaino metālu. Vienā objektā iegūtie kabeļi, tos nelikumīgi realizējot krāsainā metāla uzpirkšanas punktos zagļiem ienes aptuveni 15 latus, savukārt uzņēmuma zaudējumi, neskaitot atjaunošanas tehniskos darbus, katrā objektā sasniedz vidēji 300 latus.

Kabeļu zādzību rezultātā cieš Baltkom interneta, televīzijas un telefonsakaru klienti, kuriem uz laiku tiek pārtraukti sakari. Savukārt tehniskie speciālisti ir spiesti darboties īpašā režīmā, cenšoties operatīvi reaģēt uz ienākošo informāciju par nesankcionētām darbībām telpās, kurās izvietoti kabeļtīkli. Nav retums arī gadījumi, kad ar zagļiem Baltkom tehniķi sastopas aci pret aci. Tad nekavējoties tiek iesaistīta Valsts policija.

Īpaši nepatīkami ir gadījumi, kad vara kabeļu meklējumos zagļi bojā arī moderno tīklu optiskos kabeļus, kādi  tiek izmantoti modernā Baltkom NGN tīkla būvniecībā un nekur citur nav izmantojami, bet to atjaunošana ir daudzkārt dārgāka un sarežģītāka. Īpašas pazīmes, kas varētu liecināt par zagļiem, ir uzlauztas bēniņu lūkas, kā arī darbības vēlā vakara stundās, pēc darba laika beigām.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: