Huawei Latvijā cer piedāvāt pilnu 4G tīkla risinājumu
Publicēts 21. janvārī, 2011.
Līdz brīdim, kad Latvija būs gatava ieviest ceturtās paaudzes (4G) mobilo internetu, Ķīnas telekomunikāciju sistēmu ražotājs "Huawei" cer piedāvāt pilnu šī risinājuma ķēdi - arī gala lietotāju ierīces biznesam, intervijā teica "Huawei" pārdošanas menedžeris Zviedrijā Fredriks Venerstrands.

Jau ziņots, ka "Huawei" 2010.gadā par 17 miljoniem eiro (11.8 miljoniem latu) pilnībā modernizēja mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" bāzes staciju tīklu, ierīkojot jaunas stacijas, kas ir spējīgas sniegt 4G pakalpojumus ar nelielām tehniskām izmaiņām.

Kā skaidroja Venerstrands, līdzšinējā pieredze liecina, ka 4G tīklu biznesa klientiem ir vajadzīgas gala iekārtas, kas var, nepārtraucot pieslēgumu, pārslēgties uz citu mobilā interneta standartu, ja beidzas 4G pārklājums, kā arī ierīces, kas var dalīt vienu ātrgaitas 4G pieslēgumu starp vairākiem lietotājiem.

"Patlaban "Huawei" ir tikai viena 4G modema versija, kurai ir iespēja pārslēgties uz 3G tīklu, ja 4G pārklājums beidzas, bet nākotnē būs vairākas ierīces. Piemēram, mums būs maršrutētāji. Tie sadalīs 4G vai citu mobilā interneta signālu starp vairākiem datoriem, tos varēs lietot, piemēram, lai pieslēgtu mobilo internetu pagaidu kantori pie kāda būvobjekta, kur vēl nav iespējams ievilkt parastu interneta pieslēgumu. Ierīce vēl nav piedāvāta tirgum," Venerstrands sacīja.

Venerstrands sacīja, ka lielāka skaidrība par 4G gala lietotāju ierīču attīstību būšot pēc globālas mobilo sakaru industrijas konferences februārī. "Konferencē "Mobile World Congress", kas notiks Barselonā 2011.gada februārī, publiskosim mūsu "ceļa karti" ierīču turpmākai attīstībai," viņš teica.

Venerstrands skaidroja, ka augsto telekomunikāciju tehnoloģiju izstrādē piedalās vairākas starptautiskas kompānijas, lai radītu ierīces, kas tirgū parādoties ar dažādiem zīmoliem. ASV kompānija "Qualcomm", piemēram, ražo mikroshēmas, kuras iebūvē mobilā interneta modemos un citās mobilo sakaru ierīcēs.

"Strādājam ar ASV mikroshēmu ražotāju "Qualcomm", lai steidzinātu attīstības procesu. Zinām, ka tirgū ir pieprasījums pēc risinājumiem, taču nevaru teikt, kad ierīces parādīsies veikalu plauktos. Tas gan būs krietni pirms 2013.gada beigām, kad Latvijā atbrīvosies 4G vajadzīgās frekvences," teica Venerstrands.

Zviedru menedžeris sacīja, ka nākotnē "Huawei" cer nostiprināt savas pozīcijas arī mobilo telefonu tirgū Latvijā.

"Visiem Zviedrijas un Skandināvijas operatoriem arī piedāvājam telefonus. Lietojam gan "Huawei" zīmolu, gan "Ideos", kas ir "Huawei" "Android" telefons. Tas izstrādāts kopā ar operāciju sistēmas izstrādātāju "Google". Ceram, ka šos produktus arī varēs piedāvāt Latvijas tirgū. Piedāvāsim arī viedtelefonus par mērenām cenām, galvenokārt izmantošanai ātrgaitas esošos 3G tīklos. 4G būs galvenokārt modemu un maršrutētāju bizness," Venerstrands teica.

Latvija mobilie telefoni ar "Huawei" zīmolu parādījās pirms vairākiem gadiem, kad "Telecom Baltija" (ar zīmolu "Triatel") sāka piedāvāt CDMA (Code Division Multiple Access - pēc kodējuma dalītas daudzlietotāju kanāla piekļuves un modulācijas) standarta mobilo telefoniju un attiecīgus telefonus. Patlaban "Triatel" piedāvā tikai vienu Korejas ražotāja "Ubiquam" mobilā telefona modeli un pārsvarā tirgo bezvadu interneta un bezvadu fiksētas telefonijas risinājumus. CDMA telefonija atšķiras no Eiropā dominējošā GSM (Global System for Mobile Communications - globālas mobilo sakaru sistēmas, arī speciālās mobilās grupas) standarta veidā, kā tiek veidots un kodēts balss sakaru nesošais radio signāls.

 "Bite Latvija" varētu kļūt par operatoru, kas piedāvās "pilnu ķēdi" "Huawei" risinājumu no bāzes stacijas līdz gala lietotāja modemiem vai citām ierīcēm. Arī "Tele2" un "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) saviem esošiem mobilā interneta pakalpojumiem izmanto "Huawei" modemus.

"Huawei" dibināts 1988.gadā Šenzenā, Ķīnā un starplaikā izaudzis par globālu telekomunikāciju koncernu, kas darbojas 100 pasaules valstīs un sadarbojas ar 45 pasaules vadošiem telekomunikāciju operatoriem. "Huawei" darbojas Zviedrijā kopš 2000.gada, kad nodibināja pētniecības un attīstības centru, kas pārtapis par reģionālu pārstāvniecību.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: