Google dzēš mūzikas blogus bez brīdinājuma
Publicēts 12. februārī, 2010.
Interneta milzis “Google Inc.” bez iepriekšēja brīdinājuma izdzēsis vismaz sešu populārus mūzikas blogus, kas, pēc “Google” domām, pārkāpuši autortiesību likumu. Blogu, kas bija veidoti uz “Blogger” platformas, autori par šādu “Google” rīcību tika informēti tikai jau pēc satura dzēšanas, raksta “The Guardian”.

“Informējam, ka esam saņēmuši kārtējo sūdzību par jūsu blogu,” sākas vēstule, ko saņēma katrs no blogu autoriem pēc tam, kad pilnībā tika izdzēsti gan blogi, gan to gadiem veidotais saturs. “Google” šādi sodīja populāro blogu “Pop Tarts”, “Masala”, “I Rock Cleveland”, “To Die By Your Side”, “It’s A Rap” un “Living Ears” autorus. Visos šajos blogos līdz ar mūzikas autoriem bija publicēti arī dažādu dziesmu ieraksti mp3 formātā. “Aplūkojot jūsu blogus, mēs pamanījām, ka tā saturā atkārtoti tiek pārkāpti blogu vietnes “Blogger” lietošanas noteikumi, tādēļ mums nācās blogu izdzēst. Paldies par sapratni,” nu jau dzēsto blogu īpašniekiem rakstīja “Google” pārstāvji.

Tomēr, par spīti “Google” pieklājīgajam vēstījumam, neviens no autoriem neatzīst, ka izjūtot “sapratni”. Turklāt, lai arī liela daļa no šiem blogiem izvietotas uz interneta bezmaksas platformām, kā arī bieži publicē dziesmu ierakstus bez atļaujas, tomēr blogu autoriem atsevišķas mūzikas ierakstu kompānijas sniedz dažādas veltes, tostarp arī izvieto reklāmas, tās pilnībā apmaksājot. Jo īpaši pēc tam, kad, pateicoties blogosfērai, plašu publicitāti guva grupas “Arcade Fire”, Lilija Allena un “Vampire Weekend”, atsevišķas sabiedrisko attiecību kompānijas nopietni pievērsušās sadarbībai ar blogeriem – amatieriem.

"); //]]>--> --> <a href='http://ads.diena.lv/www/delivery/ck.php?n=a8db0b24&amp;cb=4b75365541e95' target='_blank'><img src='http://ads.diena.lv/www/delivery/avw.php?zoneid=300&amp;charset=UTF-8&amp;n=a8db0b24' border='0' alt='' /></a>

Lai arī faktiski savdabīga alianse starp ierakstu kompānijām un blogeriem jau ir izveidojusies, ne visas lielās kompānijas ir informētas par šādu sadarbību. Kā savā sūdzībā “Google Support” norādījis bloga “I Rock Cleveland” uzturētās Bils Lipolds, vien pērn četras reizes viņš saņēmis sūdzības par dziesmām, kas viņa blogā tomēr izvietotas legāli – tie bijuši oficiālie promotēšanas ieraksti. Sūdzības bija saņemtas par pankrokera Džeja Rītārda, grupu “Nadja”, “BLK JKS” un “Spidrift” kompozīcijām saskaņā ar “Digital Millenium Copyrigth Act” (DMCA). Kā Lipoldam norādījis grupas “BLK JKS” pārstāvis, “acīmredzot, DMCA darbojas paši pēc saviem noteikumiem, ja reiz viņi pieprasījuši pat, lai “BLK JKS” izņem dziesmu paši no sava bloga.”

Lipolds savā paziņojumā, kas adresēts “Google”, norādījis, ka pēdējo divu gadu laikā blogā ievietojis tikai oficiālos publicitātes ierakstus, kas nākuši tieši no ierakstu kompānijām vai paša mākslinieka. Tomēr “Google” menedžeris Riks Klau norādījis – “kad mēs saņemam vairākas DMCA sūdzības par vienu un to pašu blogu, un nav pierādījumu, ka apspriestais saturs ir publicēts, ievērojot autortiesības, mēs blogu dzēšam”.  R.Kalu arī norācījis, ka, ja šīs problēmas radušās blogeru un DMCA nesaprašanās rezultātā, blogu autoriem vajadzētu aizpildīt DMCA “papildatvieglojumu veidlapu”, lai visi būtu informēti par mūzikas ierakstu izvietošanas leģitimitāti.

Tomēr lielākā problēma ir, ka daudzi blogu autori nav pat informēti, kā vienoties ar DMCA. Turklāt DMCA arī bieži vien nemaz nenorādot uz konkrēto pārkāpumu, vien informējot par pārkāpuma būtību. Kā pastāstījis bloga “Masala” viens no veidotājiem Giljams Dekuflē, vairāk kā četru darbības gadu laikā vien reizi saņemta sūdzība no DMCA par nelicenzēta satura izvietošanu. Tomēr precizējumus no autortiesību sargiem viņš tā arī nav saņēmis, līdz tika izdzēsts viss bloga saturs. Turklāt “Masala”, atšķirībā no lielas daļas blogu, kas raksta par populāro mūziku, pievērsās vairāk subžanriem – Dienvidāfrikas elektroniskajai mūzikai, japāņu deu mūzikai, Senegālas hiphopam… “Tas ir vienkārši bēdīgi, jo mēs dokumentējām jaunu cilvēku veidotu mūziku no visas pasaules,” teicis Dekuflē. “Daudziem cilvēkiem nemaz nav bijusi iespēja šo mūziku atrast jebkur citru.” Dekuflē tagad mēģina ar “Google Reader” palīdzību atjaunot bloga saturu, pārkopējot vecos ierakstus, līdzīgi rīkojas arī citu izdzēsto blogu autori.

Taču, kā norāda “The Guardian”, ne visu blogu autori bijuši tik “nevainīgi” kā “Masala” un “I Rock Cleveland” veidotāji. Tajā pašā laikā ļoti liela daļa “Blogger” lietotāju savus blogus pārvērtuši par pirātiskām vietnēm, publicējot saites, kur iespējams lejupielādēt mūziku. Tiesa gan, šie blogi tiek dzēsti arī īpašu meklēšanas ierīču palīdzību, un to autori nemaz neprotestē par “Google” rīcību.

Paši lielākie mūzikas blogi, kas izveidoti uz “Blogspot” platformas – “Gorilla vs Bear” un “My Old Kentucky Home” neesot saņēmuši nekādus brīdinājumus no “Google”.  “Es neievietoju saturu, kas nav legāls, turklāt praktiski neko no lielākajām ierakstu kompānijām,” pastāstījis “Gorilla vs Bear” uzturētājs Kriss Kantalini.

Jau pērn “Google” izplatīja paziņojumu, kurā norādīja – tiks sākta jauna veida mūzikas blogu uzraudzība. Turpmāk nepietiks tikai ar DMCA sūdzībām, lai tiktu dzēsts viss blogs – tā vietā īslaicīgi tiks dzēsti atsevišķi ieraksti, dodot iespēju blogeriem sniegt paskaidrojumus. “Mūzikas blogeri ir liela mūsu lietotāju segmenta sastāvdaļa,” pērn rakstīja R.Kalu. Taču, lai pagājis pusgads, “Google” savu politiku nav mainījuši.

“Google” izturas pret blogeriem kā “Lielais brālis” (Big Brother – tēls Dž.Orvela antiutopijā “1984” – Dž.T.),” bažīgi izteicies Dekuflē. “Vispirms šauj, izjautā pēc tam.”


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: