Google agresīvais gājiens pret Apple
Publicēts 17. augustā, 2011.
Informācijas tehnoloģiju (IT) un interneta pakalpojumu koncerna "Google" rīcība, par 12,5 miljardiem ASV dolāru (6,25 miljardiem latu) nopērkot ASV augsto tehnoloģiju uzņēmuma "Motorola" mobilo telefonu un ierīču ražotāju "Motorola Mobility", cita starpā bija pretgājiens "Apple" veiksmei mobilo ierīču tirgū, raksta avīzes "The New York Times" komentētāja Evelina Rusli.

 

"New York Times" biznesa darījumu apskatu portālā "dealbook.nytimes.com" Rusli raksta: ""Google" pirmdien slēdza 12,5 miljardu vērtas derības, ka tā nākotne, kā arī citu lielu interneta kompāniju nākotne ir saistīta ar mobilo datu apstrādi, un veica agresīvu gājienu pret savu galveno sāncensi mobilo ierīču tirgū - "Apple"."

Rusli arī piebilst, ka "pirkums, kas ir "Google" lielākais darījums līdz šim un tiek apmaksāts skaidrā naudā, nostāda kompāniju tiešā konkurencē ar tās biznesa partneriem, daudzajiem telefonu ražotājiem, kas izmanto "Android" programmatūru".

"Android" ir "Google" attīstīta un izplatīta mobilo ierīču operētājsistēma jeb programma, kas uzrauga un vada visu citu viedtelefona programmatūru un funkciju darbību. "Android" savos telefonos izmanto aptuveni 39 dažādi telefonu ražotāji, tostarp tādas pazīstamas kompānijas kā "Samsung," "LG" un "HTC".

Arī, ja šie un citi ražotāji formāli apsveica "Google" darījumu, pērkot "Motorola Mobility", Rusli uzskata, ka partneru starpā neizbēgami radīsies spriedze, jo visi uzskatīs "Motorola" kā priviliģētu. Tomēr viņa atsaucās uz kādu nozares analītiķi, kas uzskata, ka "Android" izmantošana 39 dažādu ražotāju dažādos telefonos un ierīcēs ir radījusi problēmas ar sistēmas darbības kvalitāti dažos modeļos.

"Apple" savukārt pilnībā kontrolē nelielo produktu loku - "iPhone" telefonu sēriju, "iPad" planšetdatorus un izklaides satura nesējus "iPod" un "iPod Touch", uz kura instalē tā operētājsistēmu "iOS" un ar to saistītu citu programmatūru. Pārņemot "Motorola Mobility", "Google" arī varēs pilnīgi kontrolēt vienas produktu grupas izstrādi un ražošanu.

"New York Times" komentētāja arī norāda, ka "Google" darījums veikts brīdī, kad citi konkurenti mobilo ierīču, kā "Nokia" un "Blackberry" telefonu ražotājs "Research in Motion" (RIM), piedzīvo grūtības.

Jau agrāk ziņots, ka strauji aug mobilo ierīču, galvenokārt telefonu skaits, kas aprīkoti ar "Android'. Savukārt "Apple" ziņo, ka viņu mobilo ierīču operētājsistēmu "iOS" izmanto 222 miljonos ierīču, raksta IT portāls "TechCrunch". Tomēr šis skaitlis iekļauj arī tādas ierīces kā izklaides satura nesējus "iPod Touch", kuri nedarbojas mobilo sakaru tīklos, un planšetdatoru "iPad" sēriju, no kuras tikai daļa ir aprīkota darbībai mobilo sakaru tīklos.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: