Gmail e-pastus glabā magnētiskajās lentēs
Publicēts 3. martā, 2011.
Informācijas tehnoloģiju (IT) koncerna "Google" uzturētās bezmaksas e-pasta sistēmas "Gmail" avārija, kas dzēsa ap 40 000 lietotāju arhivētos e-pastus, ir kārtējais brīdinājums par "mākoņdatošanas" riskiem, raksta IT portāls "TechCrunch".

Visiem, kas vakardienas avārijā zaudēja datus, tie tikšot atjaunoti, taču tikai pateicoties apstāklim, ka "Google" visus "Gmail" datus un lietotāju arhīvos bija kopējis uz magnētiskām lentēm, kas ir datu glabāšanas paņēmiens, kuru lieto vairākus gadu desmitus.

Savukārt visi kopēšanas paņēmieni, kuriem būtu bijis jānostrādā "mākoņa iekšienē", esot nobrukuši kļūmes dēļ, kas parādījās, atjaunojot programmatūru, kas uztur "Gmail" pakalpojumus, raksta portāls.

E-pasta pakalpojumi, kas bez maksas ir pieejami internetā, ir viens no vecākajiem tā sauktās "mākoņdatošanas" paveidiem, kas pastāvēja, pat pirms šis jēdziens kļuva populārs.

Tas praktiski nozīmē, ka e-pasta vadības, glabāšanas un sūtīšanas programmatūra un resursi atrodas ārpus lietotāja datora vai datortīkla un tos var izmantot caur internetu.

"TechCrunch" raksta, ka 40 000 skarto lietotāju skaits bija tikai niecīga daļa no kopumā 200 miljoniem "Gmail" lietotāju. Taču, ja skaits būtu bijis miljonos, tas iedragātu ne tikai "Gmail" un "Google" reputāciju, bet arī mazinātu uzticību visai "mākoņdatošanas" nozarei.

"Neskatoties uz visām runām par "ar mākoni šādi" vai "ar mākoni tādi", "Google" beigu beigās datus kopēja uz lentes,"

komentē "TechCrunch".

Tomēr nozares pazinēji norāda, ka "mākoņdatošanas" jēdziens ir saistīts ar attālināta pakalpojuma uzturošās IT infrastruktūras "neredzamību" jeb atrašanos "it kā mākoņos". Tas faktiski nozīmē, ka pakalpojumu, piemēram, e-pastu, uztur uz vienā vai vairākos datu centros izvietotiem serveriem, atmiņas blokiem, interneta pieslēgumiem un rezerves kopēšanas ierīcēm, neizslēdzot arī arhivēšanu ar magnētiskām lentēm. Šādi skatoties, "Google" savu "Gmail" pakalpojumu ir turējis un aizsargājis "mākoņa" ietvaros.

"Google" savu e-pasta pakalpojumu "Gmail" sāka piedāvāt 2004.gada aprīlī. Pakalpojums ieguva popularitāti, jo tas grupē e-pastus "sarunās", lai lietotāji nezaudētu pavedienu, piemēram, atkārtota sarakstē ar vienu un to pašu sarakstes partneri. "Gmail" arī piedāvā lielu bezmaksas pasta glabāšanas un arhivēšanas jaudu (teju 7,6 gigabaitus/Gb) un saiknes uz citiem bezmaksas pakalpojumiem, piemēram, dokumentu apskates un rediģēšanas komplektu "Google Docs".

 

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: