Firefox 4 ir klāt
Publicēts 23. martā, 2011.
Astoņus mēnešus pēc Firefox 4 pirmās beta versijas palaišanas publiskajā telpā un nedēļu pēc Microsoft lejupielādēšanai piedāvātā Internet Explorer 9 Mozilla piedāvā sava Firefox 4 galīgo versiju.

Kā zināms, Microsoft ilgi strādāja ar Internet Explorer 9, lai tas būtu maksimāli ātrs un drošs un kompānijai palīdzētu atgriezties interneta pārlūku tirgus virsotnē, no kuras to daudzviet pasaulē gāzuši vai arī apdraud tādi pārlūki kā Mozilla Firefox un Google Chrome.

Pirmā iepazīšanās ar IE 9 pārliecināja, ka tehnoloģiju gigants no Redmondas ir labi pastrādājis, jo pārlūks darbojas ātri un interneta lapu ielāde ir zibenīga (jūtami ātrāka gan kā IE 8, gan citiem pārlūkiem). Viens no IE 9 būtiskākajiem trūkumiem - Microsoft nav paredzējis tā lietošanu savienojumā ar operētājsistēmu XP vai vecākām sistēmām: IE 9 iespējams instalēt un tā priekšrocības izbaudīt tikai ar datoriem, kuros tiek izmantota 2007. gada Vista vai arī pagājušā gada operētājsistēma Windows 7.

Iespējams, tieši šis faktors sabojās Microsoft izredzes pārlūku tirgū, jo šodien atklātībā nācis Firefox 4, turklāt tas darbojas arī ar Windows XP.

Pirmās minūtes ar Firefox 4 pārliecina, ka evolūcija ir notikusi un ātrdarbības ziņā tas ir krietni pārāks par Firefox 3.xx. Vismaz TVNET galvenā lapa nevis salasās pa gabaliņiem, bet gan atveras uzreiz.

Par lietošanas ērtumu pagaidām vēl grūti spriest, taču arī šeit būtisku izmaiņu salīdzinājumā ar beta versijām nav. Tā dēvētie tabi tagad atrodas pārlūka pašā augšpusē, ir pazudusi rīku josla, kuras svarīgākās funkcijas ir apkopotas zem pogas Firefox ekrāna augšējā kreisajā stūrī, tāpat lietotājs var izmantot jaunas grāmatzīmju kārtošanas iespējas.

Pārējie jaunumi pārsvarā vairāk attiecas uz interneta lapu izstrādātājiem, kas varēs izmantot sarežģītākas un līdz ar to interesantākas šrifta formas, vizuālo saturu, arī 3D, bet tas savukārt atstās pozitīvu iespaidu par interneta vietnēm uz vienkāršajiem lietotājiem. Īsāk sakot, visi būs ieguvēji.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: