'Facebook' iegūst preču zīmes tiesības uz vādu 'face'
Publicēts 26. novembrī, 2010.
Pēdējos gados fenomenālu popularitāti ieguvušais sociālais tīkls Facebook ieguvis tiesības reģistrēt preču zīmi "face" ("seja"). Lai arī sākotnēji šķiet satraucoši, ka kādai kompānijai pieder tiesības uz tik vienkāršu ikdienā lietotu vārdu, situācija nav tik briesmīga un mums nebūs jāmaksā Cukerbergam nodeva katru reizi, kad pieminam vārdu "face".

Reģistrēt vārdu "face" Facebook cenšas jau kopš 2005. gada. Nesen Cukerberga vadītāja kompānija ieguva tiesības pieprasīt šīs preču zīmes reģistrāciju no kompānijas Faceparty. Šo prasību apstiprinājis ASV patentu birojos, nosakot, ka ja vien Facebook nomaksās attiecīgās nodevas, vārds "face" nonāks viņu rīcībā.

 

Īpašumtiesības gan attiecas uz visai šauru jomu - telekomunikāciju pakalpojumiem, kas nodrošina tiešsaistes pļāpātavas, forumus un cita veida publisko saziņu. Tas nozīmē, ka vārdu "face" savu zīmolu nosaukumā nedrīkstēs izmantot tie, kas nodrošina kādu tiešsaistes sociālo tīklu vai saziņas servisu. Piemēram, "draugiem.lv" nevarētu pārtapt par "facefriends" vai ko tamlīdzīgu.

Tāpat Facefook cenšas iegūt tiesības arī uz vārdu "book", par ko gan varētu nākties pacīnīties ilgāk.

Starp citu, kompānijai Apple pieder tiesības uz vārdu "Chicago" (Čikāga) attiecībā uz datorā izmantotajiem fontiem, savukārt 3M pieder violetā krāsa produktu iesaiņojumiem.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: