"Atkailinošais" skeneris Mančesteras lidostā rada sabiedrības diskusijas
Publicēts 20. oktobrī, 2009.
Mančestras lidostā uzstādīts skeneris, kurš ļauj ieraudzīt uz ekrāna pasažiera ķermeni. Ar jaunā aprīkojuma palīdzību pasažieri varēs iziet pārbaudi nenoģērbjot apavus un jostas.

Liekas, ka šis paklapojums tieši ir pretimnākošs pasažieriem, kā arī darbiniekiem, jo nodrošina kvalitatīvāku darbu un pats galvenais ietaupa laiku un nesagādā neērtības pasažierim ģērbjot nost jostas, kurpes un tml. un tad velkot atpakaļ.  

Taču diemžēl šis jaunais skeneris jeb sabiedrības dēvētais "virtuālais striptīizs" ir izraisījis plašas diskusijas un sabiedrības neapmierinātību, jo tiek aizskarts jautājums par ētiskumu un privātumu, kā arī draudus veselībai no skenera stariem.

Uz skenera ekrāna varēs ieraudzīt protēzes, tai skaitā arī silikona krūtis, pīrsingu, kā arī skaidru visa ķermeņa daļu attēlu, ieskaitot dzimumorgānus. Speciālisti apgalvo, ka ekrānā redzamajos attēlos nebūs nekā erotiska un tiks dzēsti uzreiz pēc pārbaudes.

Uzkalusot sabiedrības neapmierinātību tomēr  pasažieri, kuri nevēlēsies iet cauri šim skenerim, varēs iziet parasto standarta pārbaudes procedūru. Viena no pasažierēm paziņoja BBC News, ka piekristu iziet pārbaudi ar jauno aprīkojumu, ja vien viņai būtu 18 gadu, un joprojām ar satriecošu figūru. Taču vairāk gan diskusijas norisinās par to, ka tiek aizskarts privātums un cieņa, kas rada mulsumu un negatīvas emocijas, sajūtas, kā arī uztraukumu par veselības problēmām, kas varētu rasties bieži saņemot skenera starus.

Taču kā apgalvo lidostas vadība, iekārtas radītais apstarojums nav dzīvībai bīstams un gadā tādai ierīcei var iziet cauri līdz 5000 reižu bez jebkāda kaitējuma veselībai.

Pēc gada testēšanas tiks lemts par iekārtas patstāvīgu ieviešanu lidostā. Katra ierīce izmaksā aptuveni 80 tūkstošus sterliņa mārciņu. Lielbritānijā līdzīga ierīce jau tiek testēta Hītrovas lidostā, bet ASV tā jau tiek izmantota vairākās starptautiskajās lidostās.

Komentāri (1)
deni2s: Nu jā, lieliski jau ir, ka katrs var izvēlēties - iet vai neiet cauri skanerim. Bet no otras puses, ja es redzētu, ka kāda meitene neiet cauri skanerim, tas man liktu aizdomāties, vai tik viņai nav trešā krūts vai kas tamlīdzīgi :D Līdz ar to, tas vienalga ir nepatīkami savā ziņā.
21/10/2009 05:09
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: