ASV mīklainos apstākļos pazuduši 73 000 blogu
Publicēts 20. jūlijā, 2010.
ASV mīklainos apstākļos slēgtas divas interneta vietnes, no kurām viena uzturēja 73 000 blogu, bet otra piedāvāja iespēju veidot interneta diskusiju forumus, raksta informācijas tehnoloģiju portāls "News.com".

9.jūlijā slēgta blogošanas vietne "Blogetery.com" un nedēļu pēc tam arī interneta diskusiju forumu vietne "Ibpfree.com". Portāls pieļauj, ka tā ir sakritība, taču satrauc fakts, ka ne vienas, ne otras slēgtās vietnes uzturētāji un saimnieki nav komentējuši notikušo un tikai atsaukušies uz vārda nenosauktu "tiesībsargājošu orgānu".

"Blogetery" slēgšanu faktiski īstenoja tas interneta vietnes uzturētājs un interneta pakalpojumu sniedzējs "BurstNet", kura amatpersonas "News.com" norādījušas, ka nevarot neko sīkāk stāstīt par blogu vietnes slēgšanu, tikai ka to pieprasījuši vārdā neminami likumsargi, kas aizlieguši par to sīkāk izpausties.

 

"BurstNet" bija vairākkārt aizrādījis "Blogetery" par autortiesību pārkāpumiem, raksta portāls. No tā var saprast, ka blogošanas vietnē tikušas izvietotas filmas, mūziku un citus autortiesību aizsargātus materiālus citu lietotāju lejuplādēšanai, taču "BurstNet" rūpējies par šādu materiālu novākšanu 24 stundu laikā. Turklāt "BurstNet" pārstāvji izteikušies, ka iemesls "Blogetery" slēgšanai nav saistīts ar autortiesībām, bet tas bijis jādara īpaši steidzami un bez liekiem brīdinājumiem.

Līdzīga, vēl skopāka informācija izskanējusi par interneta diskusiju foruma radīšanas vietnes "ibpfree.com" pazušanu. Arī tā nebija saistīta ar autortiesību jautājumiem, raksta Sandovals.

Kā norāda žurnālists, ASV blogotāju un interneta lietotāju aprindās bažas rada apstāklis, ka abas interneta vietnes acīmredzot slēgtas bez pienācīga juridiska procesa. Interneta vietņu slēgšanas vai materiālu aizvākšanas gadījumos sakarā ar autortiesību pārkāpumiem parasti notiek gari un publiski juristu strīdi un tiesu darbi ar visām pārsūdzēšanas iespējām, kā arī ir skaidrība par prasītājiem civilprocesos un par apsūdzības cēlājiem kriminālprocesos.

Par notikušo izbrīnu paudis kāds vārdā nenosaukts ASV tiesībsargājošas iestādes ierēdnis, kurš norādījis, ka "tā vienkārši nedara tiesiskā valstī". Viņam neesot zināma neviena valsts iestāde vai ASV spēka struktūra, kas vienkārši varētu atnākt bez tiesas vai prokurora sankcijas un bez citām formalitātēm slēgt interneta vietni.

Satraukums par šo notikumu arī pausts citos portālos un blogos, tostarp laikraksta "Wall Street Journal" ciparu tehnoloģiju blogā "All Things Digital". 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: