Apple ierobežojis "izsekošanas funkciju" savās ierīcēs
Publicēts 9. maijā, 2011.
Informācijas tehnoloģiju koncerns "Apple", laižot klajā savu mobilo ierīču operētājsistēmas "iOS" atjauninājumu, ir mazinājis un ierobežojis šajā sistēmā agrāk ieprogrammēto "izsekošanas funkciju", kas izraisīja globālu skandālu, ziņo informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "The Register".

Par jauno operētājsistēmu "iOS 4.3.3" ziņo daudzi ārzemju mediji, rakstot, ka tas vairs neglabā telefona "iPhone" un mobilam internetam pieslēdzamo planšetdatoru "iPad" atrašanās vietas datus.

Ierīces ar "iOS 4.3.3" turpinās piefiksēt telefonu un planšetdatoru atrašanās vietu, taču mazākā apjomā un bez iespējas to vienkāršā veidā iegūt. Funkcija vajadzīga, lai telefons vai "iPad", kas izmanto mobilos sakarus, varētu ātrāk nodibināt ātrus un kvalitatīvus sakarus ar tuvāko bāzes staciju.

Kā ziņots, divi britu pētnieki bija pamanījuši, ka šīs ierīces, izmantojot signālus no mobilo sakaru bāzes stacijām, piefiksēja un uzglabāja to atrašanās vietas. Briti internetā izplatīja bezmaksas programmu, kas parādīja attiecīgās ierīces "ceļojumus" uz pasaules kartes, šokējot IT nozares žurnālistus un parastus iedzīvotājus, kas izmēģināja programmu.

Arī biznesa portāls "Nozare.lv", izmantojot britu programmatūru, konstatēja, ka tā rīcībā esošs "iPhone4" modelis kopā ar tā lietotāju bijis noteiktās vietās Rīgā, Stokholmas apkaimē un pērn rudenī - ASV austrumu piekrastē.

Ziņa, ka "Apple" ierobežojis atrašanās vietas konstatējošās funkcijas, nāca neilgi pirms Latvijā oficiāli sāka jaunākā planšetdatora "iPad2" tirdzniecību.

Jau ziņots, ka viens no "Apple" dibinātājiem, slimības atvaļinājumā esošais kompānijas vadītājs Stīvs Džobss noliedzis, ka "Apple" mobilās ierīces izseko savu lietotāju gaitas. Vēlāk gan komentētāji medijos norādīja, ka "Apple" vadītājs un vairāki sabiedrības pārstāvji atšķirīgi saprot jēdzienu "izsekot". Džobss uzskata, ka telefoni un planšetdatori tiešsaitē neziņo par to, kur atrodas to lietotāji. Savukārt britu eksperti atklājuši, ka no jebkura "Apple" telefona vai planšetdatora ar mobilā interneta pieslēgumu var vienkārši iegūt datus par lietotāja pagātnes gaitām. 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: