Amerikāņu futbolā treniņos izmantos iPad
Publicēts 7. februārī, 2011.
Amerikāņu futbola līgas "National Football League" (NFL) komandas apsver nomainīt savas tradicionālās papīra treniņa un taktikas aprakstu grāmatas pret planšetdatoriem "iPad", raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "News.com".

Amerikāņu futbolu spēlē "triecienveidīgi", vienai vai otrai puse cenšoties virzīt īpašas formas bumbu pretinieku vārtu virzienā, kamēr pretējā puse jeb aizsargi bumbas nesēju notriec zemē. Pēc tam puses pārgrupējas no jauna un bumbas nesēji veic jaunu "uzbrukumu". Tādēļ katrai komandai ir svarīgi sastādīt un spēles pieredzes gaismā pārbaudīt uzbrukuma un aizsardzības izejas pozīciju aprakstus un iecerētos kustību shēmas.

Šādas shēmas un taktikas aprakstus komandas līdz šim tur burtnīcā pie trenera. Treneris starp spēles posmiem grāmatu var parādīt komandas kapteinim un citiem spēlētājiem, lai viņiem atgādinātu, kā izvietot uzbrucējus vai aizsargus pirms nākamā spēles piegājiena.

Kā raksta "News.com", iecere ar "iPad" lietošanu ir padarīt tā saukto "spēļu grāmatu" (no angliskā "play book") interaktīvu un tajā pat iekļaut pirms pāris sekundēm ierakstītus spēles televīzijas pārraides kadrus, lai pārbaudītu notikušās rīcības atbilstību iecerētai taktikai vai lai konstatētu, ka taktika nav iedarbīga.

Portāls norāda, ka "iPad" lietošana varētu būtiski mainīt treneru darbu spēles laikā, jo, piemēram, izejas pozīcijas zīmējuma vietā varētu ielikt animāciju, kas rāda, kā spēles gājienam būtu jānotiek, piemēram, tā sauktajiem bloķētājiem pastumjot nost pretinieka aizsargus, skrējējam aizlavoties aiz aizsargiem un bumbas nesējam veicot metienu skrējējam, kam brīvs ceļš uz vārtiem. Pēc mēģinājuma izpildīt šādu "gājienu" to varētu apskatīties ierakstā.

Kā raksta "News.com", par iespēju lietot "iPad" papīra "spēļu grāmatas" vietā izteicies NFL komandas Teksasas štata pilsētas Dalasas "Cowboys" galvenais tehnoloģiju menedžeris Pīts Volšs. Volšs teica, ka dažās spēlēs treneri un to palīgi nēsājot līdz pat 5000 lappušu papīra izdrukas. Savukārt portāls piebilst, ka dažs labs ilggadējs NFL treneris jutīsies "kails" bez savas biezās, pierakstiem pilnās burtnīcas. Daļu lielo lapu skaita veidojot pēdējā spēles gājiena attēlu papīra izdrukas, kuras pienes treneriem uz spēles laukuma.

Volšs teica, ka, ja "Cowboys" un NFL kopumā nolems iepirkt "iPad" datorus, lai aizstātu taktikas aprakstu burtnīcas, tie visi būs aprīkoti ar iespēju attālināti dzēst to saturu, lai pazaudēts vai zagts "iPad" ar visu komandas taktiku un spēles stratēģiju nenonāktu pretinieku rokās.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: